Björn Dahlström ordförande Vuxenskolan på Gotland. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Dålig ekonomi för studieförbunden

Studieförbunden på Gotland får det allt svårare att klara sig ekonomiskt. Vuxenskolan har varslat sin distriktschef om uppsägning och Studiefrämjandet har tvingats lägga ner sitt kontor på Gotland och har sagt upp tre anställda.

Det gemensamma problemet för studieförbunden är att det strömmar in allt mindre pengar. Dels har bidragen från kommunen och staten minskat genom åren och dels har antalet kursdeltagare minskat.
Många har, liksom Studiefrämjandet, fått säga upp en stor del av sin personal. För Vuxenskolans del försöker man behålla de lokala kontoren på landsbygden genom att istället säga upp distriktschefen på Gotland.

Inom studieförbundet ABF har man, tack vare en bra buffert, hittills klarat att ha kvar det lokala kontoret, men även inom ABF har anställda sagts upp i år och jämfört med början av 2000-talet så är det bara en tredjedel av personalen kvar.

Medborgarskolan tillhör idag region öst på fastlandet och personalstyrkan är nedskuren till en och en halv tjänst. Även studieförbundet Bilda tillhör numera en fastlandsregion och har därmed minskat sin personal.

För fem år sedan var Gotland den kommun i landet som satsade mest på studieförbunden, då handlade det om över fem miljoner kronor, men sedan dess har drygt en miljon dragits in och förslaget nu är ju att ta bort ytterligare tjugofem procent nästa år.

Reporter: ulrika.uusitalo@sr.se

Eter onsdag 21 oktober ca 17.03

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".