Nya krav på kassapparater i butiker

Skatteverket räknar med att få in kanske 150 miljarder genom den nya kassalagen, som träder i kraft vid årsskiftet.

Handeln förmodas bli mer "vit", när "certifierade" kassaregister införs för företag med viss omsättning. "Svarta lådor" måste finnas över försäljningen och kunderna MÅSTE erbjudas kvitto

Skatteinformatören Inger Hellgren på Skatteverket säger att det kan bli dyrbart för den företagare som ertappas med att slarva. Det kan kosta 10 000 kronor vid första missen om Skatteverkets personal gör inspektion.

Andra metoder för att kolla att lagen följs är att Skatteverkets personal skall göra test-köp för att se om de erbjuds kvitto. Myndigheten tänker också räkna kunder utanför affären och se om de som handlat verkligen fått sina köp inslagna i kassan.

Innan riksdagen beslutade om en ny kassalag gjordes en branschsaneringsutredning med Ulf Adelsohn i spetsen. Inger Hellgren summerar slutsatserna i den utredningen med orden: Det försvinner en massa pengar från statens kassa, när det görs svarta affärer, säljs utan kvitto.

Skattemyndigheten får helt enkelt inte se röken av vissa pengar.

För att kontrollera företagarna kommer Skatteverket att när som helst kunna dyka upp och syna kassaapparatens kontrollenhet.

Reporter: katarina.hedstrom@sr.se

Eter torsdag 22 oktober kl 16.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".