Polisen: Ingen biljakt i innerstaden

Tidigt i lördags morse väcktes boende kring Klinttorget i Visby innerstad av en kraftig smäll. Det var en stulen bil med tre ungdomar i som kraschade rakt in i en stenmur. Och det var ingen liten smäll eftersom det blev ett stort hål i muren. Efter den stulna bilen körde en polisbil, men det rör sig inte om någon biljakt. Det säger i alla fall biträdande polischef Magnus Holmén. 

Det var vid kvart i fem på morgonen som en polispatrull såg en bil med tre unga killar i vid Kaiserporten. De ville kontrollera bilen vilket inte är något ovanligt, enligt Magnus Holmén. Men bilen körde då i väg i en väldigt hög fart längsmed östra tullgränd. Och eftersom bilen körde väldigt fort och det var i Visby innerstad så valde polispatrullen att så att säga "släppa den misstänkta bilen". De körde alltså inte efter i lika hög fart, men de fortsatte självklart att följa efter den misstänkta bilen. Men färden tog slut bara någon minut senare. När de misstänkta biltjuvarna kom fram till Klinttorget tappade de kontroll över bilen och körde rakt in i stenmuren. Grannar, som Radio Gotland har pratat med tycker att polisen inte borde jaga efter en bil som kör i så pass hög hastighet i innerstaden.

Men Magnus Holmén på polisen säger att biljakter är väldigt ovanliga och att det finns ju inga exakta regler för när och i vilken hastighet man kan följa efter en bil utan det görs olika bedömningar i olika situationer. (Eter 26 oktober kl 16.13)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".