Gannholm anklagar rättsväsende för jäv

De juridiska turerna kring ett böjt dammsugarrör, en uppfinning som den nu avlidne gotlänningen Lars-Erik Jacobsson hävdat är hans, fortsätter. Tore Gannholm, som agerat juridiskt ombud för den gotländske uppfinnaren, är kritisk till att rättsväsendets olika aktörer - domare och advokater - kan figurera i samma styrelse och sedan mötas i rättssalar där de kan komma att befinna sig på olika sidor.

Den domare Gannholm syftar på dömde i målet när det var uppe i Stockholms tingsrätt - och uppfinnare Lars-Erik Jacobsson förlorade första ronden mot Electrolux. Storbolaget företräddes i rätten av en advokat som sitter i samma styrelse som den aktuelle domaren.

Föreningen i fråga är "svenska föreningen för industriellt rättsskydd" - en förening med anor från 1908. De har cirka 800 medlemmar och det som förenar dem är intresset för "immaterialrätt". Föreningen skall alltså främja intresset för och kunskapen om det industriella rättsskyddet, främst patenträtt, varumärkesrätt, mönsterrätt, växtförädlarrätt, namn och firmarätt samt skydd mot otillbörlig konkurrens.

Är det då så tokigt att en domare och en advokat är intresserade av det? Nej - det är tidigare avgjort när det gäller den aktuelle domaren och hans medverkan i den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången. Ja, för det är samme domare som anmäldes för jäv då, just för sitt föreningsengagemang.

Marianne Levin som är professor i civilrätt och ordförande för SFIR - Svenska föreningen för industriellt rättsskydd - skriver på föreningens hemsida att det är "viktigt att alla som är intresserade av immaterialrättsfrågor också deltar i den kritiska diskussionen, förkovrar sig och verkar för ett rättsskydd just i balans. Det gäller oavsett om de är rättighetshavare eller pirater". Hon anser att akademiker, ombud och domare därigenom bättre kan förmå att se till lagstiftningens syften och tolka lagen i enlighet med dessa. Ordföranden Marianne Levin förnekar, där på hemsidan, att föreningen skulle ha någon nära koppling till rättshavarintressena.

Radio Gotland har sökt, men inte lyckats nå, vare sig Electrolux-ombudet eller den aktuelle domare som alltså sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd. De har alltså inte kunnat bemöta Gannholms kritik. (Eter 26 oktober kl 17.03)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".