Gunnar Södergren håller upp en modell av den nya polisradion. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Snart tystnar det i polisradion

I början av nästa år kommer polisen på Gotland att få ett nytt radiosystem. Den nya polisradion som kallas för Rakel är några månader försenad. Gunnar Södergren som är sambandsansvarig för radio och telefoni på polisen på Gotland ser flera fördelar med den nya polisradion.
En av dem är att det nya systemet inte går att avlyssna.
När polisen går över till den nya digitala radion kommer det att tystna i alla de polisradioapparater som står runtom på tidningsredaktioner och hemma hos privatpersoner.
Men till en början kommer det gamla analoga systemet att användas parallellt med det nya. Men absolut inte längre än nödvändigt, säger Gunnar Södergren eftersom det då blir en dubbel kostnad för polisen.

Rakel, som står för rak kommunikation för enkel ledning ska inte bara användas av polisen på Gotland, utan även av förvarsmakten, länsstyrelsen och så småningom även räddningstjänsten. Och på kustbevakningen har man redan börjat använda det.
Och Gunnar Södergren tror att det finns mycket att vinna på att beredskapsmyndigheter har samma radiosystem. Vid större kriser och olyckor kan det effektivisera arbetet och man behöver inte förlita sig på mobiltelefoner.

Rakel har redan börjat användas i södra Sverige och i Stockholmsregionen. Det har på vissa håll stött på stark kritik och Polisförbundet har klagat på att det inte hörs, men Gunnar Södergren är inte orolig över att Gotlands poliser kommer att få samma problem.
Med rätt utbildning och programmering tror han att det kommer att fungera bra och han känner ingen oro inför införandet, som förhoppningvis kommer att ske i mars 2010.

Reporter: eleonor.svensson@sr.se

Eter tisdag 27 oktober ca 16.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".