Sänkt hastighet ska minska olyckor

Ettusen nya hastighetsskyltar skall sättas upp innan jul, detta sedan Vägverkets generaldirektör i går fattade beslutet att sänka de flesta 90vägar på Gotland till 80 kilometer i timmen.

På onsdagen motiverade Vägverket beslutet. Meningen är att det skall bli färre dödade och skadade i trafiken på Gotland när hastigheten sänks. (Eter 28 oktober 2009)

Reporter Lasse.Ahnell@sr.se

Sextiotvå gotlänningar trafikdödade

Singelolyckor är den vanligaste döds- och skadeorsaken i trafiken och antalet singelolyckor har ökat kraftigt de senaste åren, visar statistik över trafikolyckorna de senaste femton åren på Gotland. Sedan 1994 har 415 personer skadats svårt och 62 personer dött.

Hälften av dödsfallen sker vid singelolyckor. Inga dödsolyckor har berott på kollisioner med djur eller omkörningar, vilket annars är vanliga orsaker till olyckor. Däremot har dödsfall skett när bilar svängt av från vägen och med gående, cyklar och mopeder inblandande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".