Jakop Järdek och Rudi Åkerman går på Komvux vindkraftsutbildning. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland

Populärt med vindkraftsutbildning

Gotland kommer inom en snar framtid att ha tre utbildningar inom vindkraft. Från en mer praktisk, via en projekt-inriktad till en forskning- och högskoleutbildning. En av utbildningarna har precis kommit igång nu i höst. Det är den praktiska vindkrafttekniker-utbildningen som drivs i Komvux regi.
Jakop Järdek och Rudi Åkerman är två av de tjugo elever som går den nya komvux-utbildningen till vindkrafttekniker och intresset har varit stort. Många står fortfarande i kö till den här ettåriga praktisk utbildningen som vänder sig till dem som vill jobba med att underhålla vindkraftverk. Elektronik, mekanik, hydralik, underhållsteknik och styr- och reglerteknik är ämnen på schemat.

Och för den som vill jobba med vindkraft kommer fler utbildningar redan nästa höst.
En av dem planeras av Lövsta lantbruksgymnasium och riktar sig till de som vill arbete mer med att planera nya vindkraftparker. Den kommer innehålla ungefär samma ämnesområden som vindkrafttekniker-utbildningen, men på en mer avancerad nivå, med mer kalkylering och projektering.

Och förutom dessa utbildningar så planerar även Högskolan på Gotland en ettårig forskningsinriktad vindkraftsutbildning.

Reporter: ulrika.uusitalo@sr.se

Eter tisdag 10 november

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".