Vilja att investera i Visbyslakteriet

Så här i julskinketider går slakterierna för högtryck, men egentligen har djurproducenterna det ganska kärvt. Ändå är många gotländska lantbrukare villiga att investera för att behålla ett slakteri på Gotland.

Stockholms Butikskött är den hetaste intressenten till ett samarbete i Visbyslakteriet. Orsaken är att de vill trygga sina stora leveranser av gotländskt kött och Enligt vd Thomas Östlund ser han också stora möjligheter att ytterligare utveckla det gotländska köttet.
Scans vd Denis Mattson säger att de vill fortsätta att äga Visbyslakteriet och att slaktpersonalen är tänkt att jobba vidare i slakteriet. Under det kommande året fortsätter diskussionerna om vem det skall slaktas för och flera intressenter har nämnts.
Dessutom finns enligt Scans vd Denis Mattson ekonomiska intressen på Gotland som vill investera i Visbyslakteriet.
Anna Törnfelt är Länsförbundsordförande för LRF på Gotland och sammankallande både i en arbetsgrupp och en referensgrupp som vill behålla slakteriet i Visby.
— Det finns ett stort intresse för att investera, säger hon.

Anna Törnfelt säger att lantbrukarna har pengar att investera pengar man fick när slakteriet en gång köptes upp, men samtidigt minskar medlen eftersom den dåliga lönsamheten tvingat lantbrukare att lägga ner och sluta i förtid, då vill man ha ut sina sparade medel.

Men att det finns ett slakteri på Gotland är oerhört viktigt för det gotländska lantbruket, enligt länsförbundsordförande Anna Törnfelt.

Reporter: lasse.ahnell@sr.se
Eter tisdag 15 december

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista