Nina Tomsé, Carin Wictorsson och Hanna Bergdahl. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Tidningsställ blev produkt åt IKEA

Studenterna på högskolans designprogram har i sitt senaste projekt samarbetat med möbeljätten IKEA. Och uppgiften var att designa en praktiskt, snygg och billig förvaring för tidningar. Och som designstudent är det ett drömläge att få skissa för ett av Sveriges mest välkända företag säger Hanna Bergdahl som går andra året.

- Just som designstudent är IKEA alltid på något sätt en dröm. Man vill alltid få in en fot där. Det känns stort på något sätt, säger Hanna Bergdahl.

Studenternas arbete har inte bara bestått av att skissa vid ritbordet utan de har även samlat information om vilka produkter som finns på marknaden och hur IKEA jobbar. Det gäller att skapa en billig produkt som också kan förpackas i företagets välkända "platta paket".

Gunilla Hansson är produktutvecklare för IKEA och hon säger att anledningen till samarbetet beror på att företaget helt enkelt vill hålla koll på vad som händer på designutbildningarna ute i landet. Och att studenterna fick i uppgift att designa ett tidningsställ var helt enkelt för att det behövs fler i sortimentet.

Studenterna har varit i Älmhult och visat upp produkterna för företaget och sen har de åkt hem och arbetat vidare tills de fått fram en färdig prototyp.

Och Gunilla Hansson, var nöjd när hon fick se resultatet i dag och hon säger att flera av studenternas tidningsställ kan bli aktuella för tillverkning.

Men studenterna får inte betalt för sina idéer utan det handlar mer om ett erkännande.

- De kan se att de har lyckats bra med sin idé, säger Gunilla Hansson.

Reporter: eleonor.svensson@sr.se

Eter måndag 11 januari 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista