Problem om hämtningen försvinner


Från nästa årsskifte kommer Gotlands kommun inte längre att samla in papper, plast och plåt. Det som i vardagligt tal kallas grindhämtning. Verksamheten har det senaste året gått med två miljoner kronor back och därför har kommunen sagt upp avtalet med Förpackningsindustrin som har ansvar för att ta hand om förpackningarna.

Det finns en liten möjlighet att en privat entreprenör vill ta över verksamheten och samla in förpackningarna runt om på Gotland, men annars kommer gotlänningarna att få köra sorterade sopor till återvinningscentraler och andra hämtställen, enligt kommunens tekniske direktör Bertil Klintbom.

Om det blir verklighet kommer det orsaka stora problem för Gotlandshems hyresgäster säger miljöansvarige Anna Bäckstäde. Företaget har de senaste åren satsat mycket på att införa återvinningsstationer i kvarteren. Fåröbon Thomas Grafström är också orolig.

Reporter: karin.brindt@sr.se

Eter onsdag 3 februari

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".