Monica Hansson, familjepedagog på socialtjänsten och Kristina Nordell, projektansvarig socialtjänsten. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland

Barn som bevittnar våld behöver prata

Många barn på Gotland lever i familjer där det brukas våld ofta och nu har socialtjänsten introducerat en ny arbetsmodell för krissamtal. Samtalsmodellen som heter Trappan används flitigt i Sverige och nu har en grupp inom socialtjänsten utbildats för att bättre kunna möta barn som bevittnat våld i sina familjer.

Socialtjänsten har tidigare kritiserats för sitt arbete med barn som är utsatta för våld. Genom de nya krissamtalen menar socialtjänstens Kristina Nordell att man skapat ett bättre stöd för barnen. Hur många som under sin uppväxt bevittnar våld inom familjen vet man inte men nationella siffror visar att vart tionde barn någongång utsätts för våld hemma.

''Jag kan räkna upp 20 barn utan problem som behöver hjälp idag'', säger Kristina Nordell.

Genom krissamtalen ska barnen sätta det obehagliga som hänt i ord med kritor och papper, eller genom lek med dockskåp där man rekonstruerar händelsen.

    

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Eter måndag 15 februari 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".