På Norrby Gård finns 700 lamm och 400 tackor i samma stall. Foto: Daniel Öhman och Malin Olofsson/SR.

Kritik mot innelamm

Svenskar äter allt mer lammkött och för att möta den ökande efterfrågan blir lammnäringen allt mer storskalig och industriell. Det har vi bland annat kunnat höra i ekot idag. Och kravet på att leverera lamm till slakt året runt, har lett till att ungefär en femtedel av lammen hålls inomhus. Det här upprör djurskyddsföreträdare som varnar för dålig djurhållning.

Men så måste det vara om lammproducenterna ska kunna möta den ökande efterfrågan på svenskt lammkött året runt, säger gotländsk LRF-basen Anna Törnfelt, tillika lammbonde.

Och inte heller LRF:s förbundsordförande, Lars-Göran Pettersson, tycker det strider mot svenska djurslyddslagar att föda upp lamm inomhus. 

Men Sten Stensson som är ordförande för föreningen Djurskyddet håller inte med om att det är okej med inomhuslamm.

Reporter Lasse Ahnell och och Tobias Sandblad, SR Kalmar.

Eter fredag den 19 mars 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".