Ungdomsförbunden vill ha mer politik i skolan

De politiska ungdomsförbuden tycker att skolorna har blivit fega när det gäller att släppa in partierna i skolorna. På de kommunala gymnasieskolorna i Visby har man beslutat att ha en politisk temadag i höst. Men det är inte SSU:s ordförande Adrian van Tour nöjd med, han tycker att det är alldeles för lite.

Det är inte bara det socialdemokratiska ungdomsförbundet som är missnöjda med tillgången till skolorna även det moderata ungdomsförbundet har framfört kritik mot rektorerna.
Och skolorna har ändrat sin inställning till politiska partier något. Tidigare förekom ofta så kallade bokbord, alltså att partierna eller ungdomsförbunden kampanjade i exempelvis cafeterian.
Men det tillåts inte längre och anledningen till att man säger "nej" är att skolorna inte får lov att utestänga bara vissa partier, berättar Petter Stiernstedt är lärare i samhällskunskap på Richard Steffen gymnasiet. 
Om exempelvis SSU skulle få kampanja fritt på skolan så skulle Richard steffen gymnasiet vara tvungna att erbjuda högerextrema grupper samma chans. Skolverket säger att det är viktigt att alla grupper är välkomna även dom som kanske inte delar skolans värdegrund.

Och det här är den främsta anledningen till att skolan vill att det hela sker under lektionstid och mer kontrollerade former. Adrian van Tour, SSU, förstår oron men tycker ändå att skolorna gör fel.

En annan sak som har kritiseras är att det är för sent för skolorna att bjuda in partierna i höst, informationen måste komma tidigare, annars missar man de flesta förstagångsväljarna som tar studenten i juni.
Men Petter Stiernstedt påpekar att det visst har förekommit politiska gäster i skolan tidigare under året, men visst kan han hålla med om att dom som tar studenten inte får lika mycket information.

På Donnergymnasiet säger man att man också tänker ha en politisk diskussion men där vill man, precis som på de kommunala skolorna, undvika bokbord. I reportaget hörs också gymnasiechefen Alf Nilsson som tagit till sig av kritiken och kan tänka sig förändringar.

Reporter: Eleonor.svensson@sr.se

Eter torsdag 29 april 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista