Projekt ska kartlägga personliga assistenters vardag

Många personliga assistenter jobbar under osäkra arbetsförhållanden, enligt fackförbundet Kommunal. Nu har Kommunal startat ett projekt som ska ska undersöka anställningsformerna för personliga assistenter över hela landet. En personlig assistent ska hjälpa funktionshindrade i vardagen, men uppfattningen om vad en personlig assistent ska göra skiljer sig mycket åt. Cilla Anderstedt Ryott har varit personlig assistent i fyra år.

Att vara personlig assistent är ett ganska nytt yrke - det har bara funnits sedan 1994. En personlig assistent ska hjälpa funktionshindrade med rätt till stöd enligt Lagen om stöd och service i olika situationer. På Gotland finns ungefär 115 personer som har rätt till den här hjälpen - i snitt har de 3-4 assistenter var, men de kan också en enda eller upp till nio.
Antalet personliga assistenter har vuxit sedan yrket kom till för tio år sedan. Idag finns uppemot 50 000 stycken runt om i landet. Här på Gotland finns drygt 300 fastanställda, dessutom ett antal timanställda. Fem av sex fastanställda är kvinnor, medelgrundlönen 15 500 kronor.
Projektet som fackförbundet Kommunal startar nu över hela landet har sin början i strejken förra våren när kommunerna inte fick göra några nyanställningar. Det drabbade timanställda som varje gång den ringdes in räknades som en nyanställning. Kommunerna sökte dispens för det här och efter två veckor stoppades nyanställningsstoppet för personliga assistenterna.
Nu vill Kommunal genom projektet undersöka de personliga assistenternas anställningsformer och i förlängningen också försöka omvandla visstidsanställningar till fasta anställningar.
I slutet av maj ska Kommunal på Gotland vara klara och i november ska en rikssammanställning vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".