Ökad försäljning när Apoteksmonopolet försvann

För snart ett halv år sedan släpptes försäljning av receptfria läkemedel fri i vanliga butiker och kiosker. Och försäljningen av receptfria läkemedel fortsätter att öka i Sverige. Den har ökat kraftigt även på Gotland. 
Från januari till mars har antal sålda förpackningar ökat med nästan 50 procent på Gotland. Och det är smärtstillande och febernedsättande läkemedel samt nikotinläkemedel som säljs mest.
Men Gotlands kommun har inte ännu börjat kontrollera butiker. Bo Hemph, som är ansvarig för tillsyn över försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek, förklarar varför de inte gjort kontroll än:

— Det fanns en viss förvarning men beslutet kom ganska hastigt och kommunen var inte riktigt beredd på att det skulle gå så fort och att det skulle satsas så pass mycket.

Johanna Lindholm, som är utredare på inspektionsenheten på Läkemedelsverket, säger att det är viktigt att kommuner börjar kontrollera försäljningen så fort som möjligt. Särskilt viktigt är det att kontrollera att butiker följer 18-årsgränsen.

Reportrar: Olga.shadura@sr.se & Anna.jutehammar@sr.se

Eter tisdag 25 maj 2010