Hjärtläkare tillbakavisar dödlighetsstatistik

Dödligheten i hjärtinfarkt på Gotland är inte så hög som tidigare rapporterats, bland annat i Expressen för några veckor sedan.
De höga siffrorna beror på det låga antalet fall av avlidna patienter och den låga befolkningen på ön.
I själva verket är dödligheten inte högre här än någon annan stans, snarare tvärtom säger Franz Rücker på Visby lasarett.

Statistiken omfattar dödligheten inom ett år efter det att patienten kommit in till lasarettet med hjärtinfarkt mellan åren 1999 och 2002. Från knappt femtio till drygt sextio fall kommer in varje år och dödligheten varierar kraftigt i procent mellan åren.
2001 avled till exempel 8 personer och dödligheten blev då 18 procent. Året efter, däremot, dog 3 personer och dödligheten blev då bara 5 procent.
De stora variationerna är ett resultat av den låga befolkningen.
I höstas rapporterade Radio Gotland om socialstyrensens siffror som också de visade att Gotland hade högre dödlighet än andra län. Men här var orsaken den samma, säger Franz Rücker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista