Vanligare att vara utan hemförsäkring i hyresrätt

Vad kan samhället göra om ens bostad brunnit och man saknar hemförsäkring?
Nej, socialen har inga egna lägenheter som de kan förmedla, inte heller någon möjlighet att ordna förturer hos Gotlandshem eller privata hyresvärdar. Det som de kan göra är att tillsammans med den drabbade hitta lösningar. Socialtjänsten kan sedan, om den drabbade saknar tillräckliga inkomster, gå in och stödja ekonomiskt. Det säger Mari Bergström som är verksamhetschef på socialtjänsten.

Nästan alla svenskar har hemförsäkring.
Enligt Statistiska centralbyrån är det bara 3,5 procent av svenskarna som saknar hemförsäkring. På Gotland är det lite vanligare att ha bostaden hemförsäkrad - bara 2,7 procent saknar hemförsäkring.
Men statistiken visar också att av de som bor i hyresrätt är det vanligare att sakna hemförsäkring - där är det 8 procent - eller var tolfte - som inte har någon hemförsäkring för bostaden. För riktigt stora bostadsområden är det vanligare att man inte har hemförsäkring, säger Hans Fransson på Länsförsäkringar.
Statistiken visar också att ju färre rum man har i lägenheten - desto vanligare är det att sakna hemförsäkring.
Av de som bor i ett rum o kök är det 15,5 procent som är utan hemförsäkring. Och bland ungdomar under 24 som bor själva är det var femte som saknar hemförsäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".