Elever kan stoppas från att välja skola

Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen vill minska möjligheten för elever att gå i en skola som inte tillhör det egna rektorsområdet.
Skolchefen Lars Danielsson har lagt fram ett förslag som ska diskuteras på ett sammanträde på onsdag.

Det finns elever som av olika anledningar inte vill gå i den skola som ligger i det rektorsområde man tillhör. De tydligaste exemplen de senaste åren har funnits i Stenkyrka, Fole-upptagningsområde där många valt att gå skolan i Visby istället för i Slite när de börjar högstadiet. Lars Danielsson vill nu i största möjliga mån se till att elever ska gå i den skola som ligger i rektorsområdet. Och anledningen är enkel, ekonomi. Den skolpeng som följer eleven flyttas till den nya skolan, den skola de egentligen skulle ha gått i får mindre pengar.
Men enligt lagen ska den valfriheten finnas. I skollagen står det att kommunen skall beakta vårdnadshavares önskemål om att deras barn skall tas emot vid en viss skola så långt det är möjligt utan att andra elevers berättigade krav på placering i en skola nära hemmet åsidosätts eller att betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter uppstår för kommunen. 4:e kapitlet, 6:e paragrafen i skollagen. Lag (1993:800). Det innebär att en kommun måste lyssna till elever och föräldrar.
Solbergaskolan i Visby har på tre år inte tagit emot elever från andra upptagningsområden. Anledningen är att trycket varit stort på skolan med för stora barnkullar, säger rektorn Per-Olof Sahlberg. Mellan 10 och 15 elever ansöker varje om att få gå på Solbergaskolan varje år, men nekas alltså. Enda undantaget till att elever får gå där, är när det ligger elevsociala skäl bakom, som till exempel mobbing.
Anledningen de flesta har för att vilja gå i Visby i stället för i till exempel Slite är av familjepraktiska skäl. Det kan vara att föräldrarna arbetar i Visby och vill att deras barn ska gå i skola där. Det handlar inte om att föräldrarna tycker att kvaliteten på skolan är bättre i Visby än i Slite, säger han.
Elever som då vill gå i Visby som bor i till exempel Stenkyrka och Fole har hittills då i stället hänvisats till Södervärnsskolan. Men rektorn för Södervärnsskolan, Gunnar Smitterberg, vill inte kommentara skolchefens förslag än. Däremot berättar han att Södervärnsskolan hittills tagit emot alla elever som vill gå där även om de bor i andra upptagningsområden. Just nu hör 50 av skolans 600 elever till andra områden än Visby, främst från Sliteområdet. Till höstterminen 2004 höst har 19 elever sökt till skolan från andra upptagningsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista