Asylsökande väljer att bo själva när Gustavsvik stänger

Nu håller migrationsverkets transitenhet vid Gustavsvik norr om Visby på att tömmas på asylsökande. Totalt har 400 asylsökande passerat förläggningen, men idag finns bara tretton kvar. Efter påsken kommer det att vara helt tomt.
Men fortfarande kommer det att finnas asylsökande kvar på Gotland. Det är de som valt så kallat ”eget boende” istället för att bo på förläggning. På Gotland finns 28 personer som har eget boende. En av dem är Monkato Mahoba-Didier som med en kompis är inneboende hos en äldre kvinna i Visby.

Samtidigt som migrationsverket lägger ner och flyttar från Gotland kommer det alltså att finnas kvar asylsökande på ön och som alltså valt eget boende. Kraven som ställs på dem är att man måste delta i organiserad verksamhet av olika slag som till exempel svenskundervisning, engelska, data, snickeri, sömnad, praktik eller att hjälpa landsmän tillrätta. De som har egna pengar ska betala för sitt uppehälle. Den som inte har pengar kan få bidrag, så kallad dagersättning.
Om man haft eget boende men väljer att avbryta det hamnar man automatiskt på migrationsverkets förläggning i Kiruna istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".