Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Biskopen försäkrar att kollektpengar inte går till kvinnoprästmotståndare

Inga gotländska kollektpengar har gått till kvinnoprästmotståndare. Det säger biskopen i Visby stift Lennart Koskinen som kommentar till att att kollektpengar inom Svenska kyrkan gått till en kvinnoprästfientlig organisation inom kyrkan.

I P1s nya granskande program Kaliber hörde vi igår hur flera församlingar i Svenska kyrkan ger sin kollekt till kvinnoprästmotståndare. Pengarna går i vissa fall till att finansiera utbildning, prästvigning och löner till kvinnoprästmotståndare.

Enligt kyrkoordningen ska kollektpengarna gå till sådant som är angeläget för Svenska kyrkan. Men enligt granskningen som programmet Kaliber gjort, av 32 församlingar i områden med konservativ tradition tar alla upp kollekt till verksamhet som kringgår eller motarbetar Svenska kyrkans regler.

Det finns tre olika typer av kollekt i Svenska kyrkan - församlingskollekt, stiftskollekt och rikskollekt. Svenska kyrkans centralstyrelse bestämmer vilka rikskollekter som skall tas upp, vart de ska gå. I år är det trettio olika rikskollekter. Stiftskollekten fastställs av domkapitlet och församlingskollekten av församlingens kyrkoråd. Varje församling har alltså själva rätt att bestämma över vart den egna församlingskollekten ska gå. Under kyrkoåret nu är det 21 olika församlingskollekter, tillsammans med tio stiftskollekter och trettio så kallade rikskollekter. Det är bara enskilda församlingsmedlemmar som kan överklaga ett kollektändamål.

Biskopen för Visby stift Lennart Koskinen säger att inga gotländska kollektpengar gått till kvinnoprästmotståndare och vill ”försäkra kyrkobesökare om att kollekterna alltid går till det ändamål som anges.” Biskopen tar i ett uttalande avstånd från att ge pengar till kvinnoprästmotståndare och kallar det som skett för ”missbruk” och tycker att det är bra att det uppmärksammas. Men om man är osäker på vart kollekten går kan man alltid fråga kyrkvärden eller prästen. Ingen kan heller tvinga folk lämna kollekt, säger Ove Lundin som är domprost i Visby domkyrkoförsamling.

Det finns ingen samlad bild av till vad församlingarna bestämmer sina egna kollekter - man får titta i var och en av församlingarnas kollektlistor.

Om man tittar i kollektlistan för Visby domkyrkoförsamling - Visby Domkyrka Sancta Maria, Visborgskyrkan, Terra Nova-kyrkan och S:t Mikaels kapell - ser man till exempel att palmsöndagen gick kollekten till rikskollektens insamling för Lutherhjälpen, medan nästa gudstjänst på långfredagen går församlingskollekten till Amnesty International.

Domkyrkoförsamlingens kollektlista visar att de 2003 fick in 14 000 i rikskollekt, 17 000 i stiftskollekt och 114 000 kronor i församlingskollekt. Församlingskollekten i domkyrkoförsamlingen har ökat mycket de senaste åren. 2002 var församlingskollekten 105 000 och 2001 91 000. Pengarna 2003 gick till bland annat Lutherhjälpens insamling till krigets offer i Irak, Svenska kyrkans mission, orgelprojektet och diakonverksamheten.

2003 fick Visby stift in 96 000 kronor i stiftskollekter, en minskning från tidigare år då det 2002 kom 101 000 kronor och 2001 117 000. Pengarna har gått till olika saker som Föreningen Svenskbyborna för hjälp till Gammalsvenskby där insamlingen inbringade 36 000 och andra ändamål som Svenska kyrkans unga i Visby stift, Ekegården, Föreningen S:t Lukas på Gotland, Visby stifts kvinnoråd, ekumeniskt ungdomsarbete, kassan för prästrekrytering, Svenska S:t Mikaelsförsamlingen i Tallinn, soldathemmet Wisborg och Gotlands körförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".