1 av 2
Almträd på Gotland. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
2 av 2
Inga-Lena Östbrant, biolog/ekolog på länsstyrelsen. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Almsjukan minskar

Spridningen av almsjuka på Gotland ser ut att ha dämpats.

Inventeringen av öns alla almar är snart avslutad, och det ser ut att stanna runt 1 900 smittade almar i år. Vilket kan jämföras med 2009 års siffra då var 2 700 träd sjuka och länsstyrelsens Inga-Lena Östbrant  talar om en minskning av sjuka träd med 30 procent.

Det är en aggressiv svamp som orsakar trädens sjuka och död. Svampen blockerar vattentransporten i trädet, som alltså vissnar och dör. Sjukdomen sprids med en skalbagge som kallas almsplintborren. De fula svampsporerna fastnar på skalbaggen som alltså för smittan vidare när den byter träd och gnager sig fram på barken.

Det har visat sig viktigt att snabbt göra något med de sjuka träden, för spridningen går snabbt. Om 3-4 träd i ett område är smittade kan det på fyra fem år finnas flera hundra sjuka almar i omgivningarna.

Länsstyrelsen har försökt bekämpa sjukan och smittspridningen genom att hitta skadade träd, fälla dem och destruera. Markägare har också uppmanats att inte ha almved liggande, eftersom almsplintborren gärna lägger ägg i sådan ved.

Om minskningen av almsjukan nu är ett resultat av länsstyrelsens insatser eller om det är almsplintborren som inte gillat sommarens väder, det går inte att slå fast. Men den smittospridande skalbaggen verkar också ha minskat.

Reporter: katarina.hedström@sr.se

Eter 28 september 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".