Ann Hellströmmer. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland

Brottsoffer kan bli framtida förövare

Gotland måste satsa på ett stöcentrum för unga brottsoffer eftersom de ofta hamnar i skymundan. Det säger Ann Hellströmmer, socionom och initiativtagare till Stödcentrum för unga brottsoffer som i dag föreläser för bland annat socialtjänst, polis och skola.

Ann Hellströmmer har länge arbetat som socialsekreterare med unga gärningsmän och 1999 startade hon en verksamhet som fått spridning i hela Sverige; Stödcentrum för unga brottsoffer.

Unga brottsoffer hamnar ofta i skymundan då allt fokus läggs på gärningsmännen, säger Ann Hellströmmer. På ett stödcentrum peppas de unga för att göra en polisanmälan och får stöd gällande skadestånd och under tingrättsförhandlingar.

—Många blir utsatta i skolan och på sin fritid för allt från olaga hot till mordförsök vilket leder till att många unga förändrar hela sina liv för att de är så rädda, säger Ann Hellströmmer. Dagens brottsoffer är morgondagens gärningsmän, därför måste vi se, och hjälpa alla ungdomar.

Hellströmmer tycker att det är skandal att många ungdomar inte tycker att det är någon idé att polisanmäla då det inte händer någonting. Hon sägar att alla polisanmälningar måste vara lika mycket värda och att alla ungdomar som behöver ha hjälp måste få den.

Enligt Maya Heckscher på kommunens socialförvaltning ser kommunen och polisen på Gotland just nu över sina insatser för unga brottsoffer.

Reporter: Catarina.gustafsson@sr.se

Eter 29 september 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".