Gamla sädesslag gör återtåg på Gotland

Gamla sädesslag verkar ha klarat årets besvärliga väder bättre än modern spannmål. Det handlar om gamla sädesslag från Gotland som finns i Nordiska genbanken. De hittades i Ardre 1959, men på den tiden kunde de inte skilja de olika sorterna åt. 1995 hade tekniken utvecklats så att det gick att se skillnad på olika sorters spannmål.

Och nu pågår försöksodling på ön med en del av sädesslagen som odlades förr i tiden, mest för att öka mängden utsäde för att så småningom kunna börja odla i större skala.

Kanske har de redan nästa år tillräckligt med utsäde för att kunna använda en del av skörden till att baka bröd som det smakade förr i tiden eller brygga öl som vikingarna gjorde.

Ekobonden Sten Rosvall på gården Broe i Halla odlar bland annat vårspelt och vit emmer.
— Det här har varit ett extremt år på många sätt. Men vi tror att man har en säkrare odling med dom här gamla sorterna. De ger mindre men det är kvalitén och priset som styr, säger Sten Rosvall.

Reporter: Jonas.neuman@sr.se

Eter onsdag 29 september 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista