1 av 3
Tor Karlsson, flyghistoriker, Rolf Larsson, ordf Tingstäde Försvarsmuseum och Robert Knutas, kassör
2 av 3
Gamla flygmuseum vid Visby flygplats. Foto Karin Persson SR Gotland
3 av 3

Flygmuseum flyttar norrut

Flygmuseet i Visby håller på att avvecklas. Och en del av flygplanen kommer att sändas tillbaka till fastlandet där de kommer ifrån.

Men minst åtta plan blir kvar på Gotland och kommer att visas för allmänheten. Några av dem placeras i den privata flyghangaren i Bunge, och minst fyra av planen flyttar in i Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde.

Av stort värde för den ideella föreningen Gotlands försvarsmuseum är att man lyckats knyta flyg och flyghistorikern Tor Karlsson till museet. Han var en gång med om att bygga upp flygmuseet i Visby och säger att flygplanen som användes under det Kalla kriget kommer att finnas i Tingstäde. —Jag hoppas att vi kan kapa av kroppen på viggen som står i Visby och använda den som klätterflygplan, säger Tor Karlsson.

Under hösten kommer man alltså att dra planen längs vägen norrut, något som kan bli en intressant syn enligt muséets ordförande Rolf Larsson.

Reporter: karin.persson@sr.se

Eter 30 september 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".