Tuffare att komma in på bostadsmarknaden

Då bolånereglerna ändras så har många snabbat på för att få igenom sina husköp före den första oktober, allt för att hålla sig undan de nya reglerna. De nya reglerna kommer att göra det svårare för de med sämre ekonomi att ta sig in på bosdsmarknaden, säger Lars Cramér på Handelsbanken i Hemse.

Genom de ny reglerna får husköparen bara låna upp till 85% av bostadens pris. För Andre Svensson, som precis köpt ett bostadshus i Roma, var det viktigt att låna enligt de gamla reglerna för att ha råd. Han säger att det kommer att bli svårare att köpa hus i framtiden då det blir dyrare. 

Lars Cramér på Handelsbanken i Hemse tror inte att de nya reglerna kommer att påverka bostadsmarknaden. Men han tror att de som redan har tuff ekonomi kommer att få det ännu tuffare att köpa ett hus. —De nya reglerna kommer att ge en sundare kreditpolitik, man ska ha ett sparande som visar att man har råd med ett boende, säger Lars Cramér.

Enligt mäklaren Thomas Lerman kommer de som ska in på bostadsmarknaden för första gången att få det svårare. —Unga familjer kan hamna i ett läge där de inte har 100 000-200 000 kronor sparade, och då blir det helt enkelt ingen affär, säger Thomas Lerman.

De nya bolånereglerna införs den första oktober.

Reporter: karin.persson@sr.se

Eter 30 september 2010