Thomas Persson, chef för strategiska frågor på länsstyrelsen. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland

Obevakade valsedlar kan ej undgå kritik

Länsstyrelsen kan inte undgå kritik efter att ha lämnat valsedlar obevakade under en fikapaus i samband med slutsammanräkningen av rösterna efter valet.

I dag kom rapporten från den före detta länsjuristen på länsstyrelsen i Stockholm, Rutger Öijerholm, som utrett händelsen. Han skriver att sammanräkningssalen inte borde ha lämnats tom på det sätt som skedde utan att registratorerna borde ha ersatts av en avbytare under kaffepausen. Däremot visar rapporten att händelsen inte är av en så allvarlig karaktär att den påverkar valutgången på Gotland.

Det har också kommit in en begäran till valprövningsnämnden där en av Sverigedemokraternas kandidater till kommunfullmäktige anmäler länsstyrelsen på Gotlan då valsedlar lämnats obevakade. Men enligt länsstyrelsens Thomas Persson, stämmer inte beskrivningen i anmälan in på den händelse som nu granskats i Öijerholms rapport. Men att valsedlarna skulle ha lämnats obevakade vid fler än ett tillfälle tror inte Thomas Persson.

Rapporten skickas nu till valprövningsnämnden.

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Eter 4 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".