Flera flyktingbarn fängslas i Grekland

Zakaria Mohamed från Somalia var bara 15 år när han lämnade sin mamma och sina syskon i Syrien för att ensam ta sig till Europa och en ljusare framtid. Men han kunde inte föreställa sig vilken lång, svår och livsfarlig resa det skulle komma att bli. Och Zakaria är bara ett av alla flyktingbarn som årligen fängslas i Grekland och sedan kastas ut på gatan. Men för Zakarias del slutade det lyckligt och han tog sig vidare till Sverige. Och sedan ett år tillbaka bor han i Visby på ett av kommunens gruppboenden.

Hanne Mathisen som är talesperson för UNHCR, FN:s flyktingorgan, är mycket kritisk till hur Grekland behandlar asylsökanden.
— Det görs ingen skillnad på om flyktingarna är barn eller vuxna. Barn kastas i förvar som om dom vore vuxna ibland tillsammans med kriminella, säger hon.
Och hon bekräftar Zakarias historia genom att berätta att i Grekland bor asylsökanden, barn som vuxna, i många fall på gatorna. Några lyckas ta sig vidare medan några skickas tillbaka till det land dom senast kom ifrån. 

Hör Zakaria berätta, i en längre intervju, om den sex månader långa flykten i programmet 

Måndagen 4 oktober till fredagen 15 oktober genomförs 2010 års kampanj Världens barn i Radio Gotland.  Ring eller SMS:a, ett tomt meddelande, till 099-321 03. Det kostar 9,90, varav 8,50 går till Världens Barn.

Reporter: Eleonor.svensson@sr.se

Eter onsdag 6 okotber 2010