Gotlandsfilm i Cannes

Filmen låg i fokus under morgonens frukostmöte då Gotlands alla filmaktörer träffades för att berätta om sina projekt. 

För Gotlands Filmfond är nästa projekt en dansk produktion som ska spelas in på Fårö i november, för att sen ha premiär i Cannes. Bo Rehnberg, VD för Gotlands filmfond, säger att filmen handlar om ett ungt par som reser till en ö för att besöka flickans pappa. En man som bor väldigt ensligt, och som påminner om en hårdhudad Hemingway, därefter utspelar sig ett drama. Annars visas filmer som Änglavakt, Puss och Maria Wärn två och tre just nu runt om i Sverige, alla inspelade på Gotland.

Och inför nästa år har Filmfonden stora planer, man för diskussioner med både stora filmbolag som Yellowbird, som ligger bakom Stieg Larssons Milleniumtrilogi, och internationella regissörer, berättar Bo Rehnberg.

För Paula Giliberto, som är verksamhetsledare för Film på Gotland, ligger fokuset under de närmaste åren på tre mål. En satsning handlar om talangutveckling, där man ska få de som utbildar sig inom filmbranchen på Gotland att bosätta sig på ön. Ett annat mål är digitaliseringen av Gotlands Biografer för att kunna visa allt ifrån liveopera till melodifestivalen. Slite Bion har redan digitaliserats och nu är förhoppningen att utveckla ytterligare två landsbygsbiografer. Film på Gotlands tredje mål handlar om att få alla filmaktörer på ön mer enade genom en gemensam hemsida och marknadsföring.

När representanter inom filmen på Gotland diskuterar framtiden så är det tydligt att Ingmar Bergman har med ett finger i spelet överallt. Man kan få en känsla av att om Bergman inte slagit sig till ro på Fårö så kanske film satsningarna på Gotland inte skulle existera överhuvudtaget.

Och nu ska Bergman spridas längre ner i åldrarna. Filmpedagogen, Monica Wigren, är projektledare för Allas Bergman och hon vill att alla gotländska barn ska få mer av Bergman i sina liv, både när det gäller hans kreativitet och disciplin. Under hösten ska Monica Wigren och två andra lärare besöka Bergmangårdarna under en vecka för att ta fram förslag på hur man ska få in Bergman i läroplanen.

Reporter: catarina.gustafsson

Eter 6 september 2010