Demensboende Fältgatan Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland

Varannan undernärd på äldreboenden

Livsmedelsverket tar nu för första gången fram råd för mat inom äldreomsorgen.

För tre år sedan drog kommunen igång ett projekt som handlade om maten, ätandet och kroppen inom äldreomsorgen. satsningen avslutades för fyra månader och det har gett resultat menar man från kommunens håll.
Lena Stumle är dietist och en av personerna bakom kommuens projekt. Enligt henne har rutinerna förbättrats och fler näringsbedömmningar görs idag på äldreboenden. Men undernäring är något som man ständigt bör arbeta med, säger hon.

— Varningsklockan är att man vill att allt fler ska bo hemma vilket leder till att fler sjuka kommer att bo hemma, säger Lena Stumle. Hon oroar sig för att siffrorna gällande undernäring kommer att öka ytterligare om man inte satsar på dem som bor hemma också.  

Men på Fältgatan får maten stort fokus. Elisabeth Pitkänen som är boendets matkonsult berättar att man ofta piffar maten med grädde och lingonsylt då de boende inte har någon matlust.  

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Eter torsdag 7 september 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".