1 av 4
Pistolskyttebana Visborgsområdet Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Eld upphör för pistolskyttar

Tre pistolskytteklubbar står sedan början av året helt utan skjutbana. Det handlar om avtal mellan kommunen och försvaret som drar ut på tiden.  Pistolbanan på gamla P18 området är Gotlands enda internationella pistolskjutbana och där råder nu tystnad sedan Fortverket anslagit skjutförbud.

Bakgrunden är att när Kommunen 2006 köpte hela Visborgsområdet med anläggningar och många stora skjutbanor så åtog sig Fortifikationsverket att på sikt sanera och återställa området.

Men förhandlingarna har dragit ut på tiden i takt med att tillståndet för Tofta skjutfält dröjt och när försvarets nya tillstånd på Tofta skjutfält nu överklagas av kommunen så hårdnar klimatet ännu mer.

Klubbarna tappar medlemmar och resultaten blir allt sämre, samtidigt som ett moment 22 inträder, det säger Magnus Fransson som är ordförande i Visborgs skytteförening.

Avdelningschef Ann-Sofi Lindskog på planeringsavdelningen vid Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att även om pistolklubbarna senare i höst får tillgång till att själva renovera pistolbanan så räknar kommunen med att allt skall vara borta om 3-4 år när villor skall byggas på området.

Hör också mer om föreningen som haft 1500 medlemmar och var man på sikt hoppas få flytta skjutbanan

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Eter fredag 8 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".