1 av 2
Trisslott. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
2 av 2
Josefine Malmqvist, Felicia Ringbom, Matilda Widgren, Sandra Svensson, Niklas Ericsson och Axel Eriksson. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Åldergräns för lotter hindrar ungdomsidrotten

Sedan den 1 oktober måste man vara 18 år för att få köpa lotter, till exempel trisslotter. Svenska Spel tycker att "spel ska vara för vuxna" och anser inte att föreningar ska sälja lotter, eftersom de inte kan kontrollera åldern på samma sätt som på andra försäljningsställen. Men idrottsföreningar befarar att Svenska spels nya lotteriregler kommer att ge mindre klirr i kassan, eftersom de också sätter stopp för ungdomarnas möjlighet att sälja lotter.

Tjugo procent av lottpriset går direkt till klubben, alltså en femma per trisslott. Drygt 50 föreningar på Gotland säljer lotter, bland annat Fårösunds GOIK. Ingrid Ahlqvist som är styrelseledamot i föreningen tycker att det är synd att deras ungdomar inte längre kan sälja Svenska spels lotter eftersom det gör att ungdomslagen nu kanske inte längre har råd att åka på fotbollsresor till fastlandet.


Reporter: Eleonor Svensson/SR Gotland

Eter måndag 11/10 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".