1 av 2
Bitillsynsman Åke Lyberg, Näs Foto Lasse Ahnell SR Gotland
2 av 2

Gotländska bisjukdomar kvarstår trots nya rön

Stora rubriker i helgen har berättat om att "mysteriet med massdöden av bin är löst". Så enkelt är det inte säger professor Ingemar Friis på SLU till Radio Gotland. Trots att han egentligen inte vill kommentera forskarrönen från Amerika så är han säker på att detta "inte är hela lösningen" och att "resultaten komplicerar ytterligare" de svårigheter som binäringen redan nu tampas med.

Rapporten som är gjord av flera amerikanska forskarlag och militära vetenskapsmän säger att massdöden av bin är en kombination av svampangrepp (nosema ceranae) och virusangrepp som kan leda till 100 procent dödlighet i samhällen. Dock vet man ännu inte hur de olika sjukdomarna samverkar eller hur det skall bemästras.

Över hela världen är pollinering med tambin en förutsättning för våra matväxter och på Gotland har länsstyrelsen infört bitillsynsmän, för att utbilda och hjälpa biodlarna.

Eter har besökt bi-tillsynsman Åke Lyberg i Näs, en av Gotlands bitillsynsmän och ett av de 1700 bisamhällen som deras biodlare numera måste sköta för att det ska överleva.

Men ingen frälsning för bisjukdomar trots nya forskarrön från Amerika alltså.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Eter måndag 11 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".