Brittis Benzler (V) avstod

Statsvetare: Rimligt med politikerpensioner

Tidigare kommunalrådet Brittis Benzler (V) ville inte ha sin kommunala visstidspension - ett avtal som hittills hade kunnat ge henne minst 300 000 kronor. Men politikerpensionerna är inte orimliga så länge de redovisas tydligt för medborgarna, tycker statsvetare.

På tisdagen avslöjade Radio Gotland bland annat Eva Nypelius (C) rätt till pension på 35 000 i månaden i 18 år om hon lämnar politiken. Hon har varit heltidspolitiker så länge, 12 år, att hon har rätt till full visstidspension ända fram till sin egen ålderspensionering vid 65. Det faktum att det är 18 år dit - att Nypelius bara är 47, spelar ingen roll. För när hon blev förtroendevald första gången hade det ännu inte införts någon åldersgräns på 50 år för att komma på fråga för pension fram till den "riktiga" pensioneringen.

Nypelius är förstås inte det första och enda kommunalråd som slutar med rätt till visstidspension. Vid årsskiftet hade Björn Jansson (S) fått nog av livet som oppositionsråd. Han hoppade av, mitt under pågående mandatperiod, efter 11 år i politikens tjänst. Det gav honom rätt till en månatlig visstidspension på 28 680 kronor i månaden. Han är 58 år.

För de här pensionerna gäller att om den forne politikern skaffar sig ett annat jobb - samordnas inkomsterna - och då krymper den kommunala politikerpensionen. Det har t ex Sonia Landin (S) fått märka. När hon röstades bort som kommunalråd av väljarna i valet 2006 klev hon ut med rätt till 18 948 kronor i månaden - men idag är utbetalningen lägre - cirka 7 500 i månaden, för att hon har andra inkomster.

Hans Klintbom (C) var inte längre högst i politisk rang efter valet 2002 - då lämnade han kommunstyrelsen som f d kommunalråd med rätt till 25 200 i månaden. I dag ligger utbetalningarna från det kommunala pensionsbolaget på cirka 22 000 kronor.

När Jan Lundgren (S) valdes bort från makten 2006 fick han, liksom nu Nypelius, rätt till full visstidspension. Drygt 29 000 kronor i månaden. Men hans "riktiga" pensionsdag låg närmare i tiden än den gör för Nypelius nu. Lundgren var 63 när han lämnade den politiska hetluften.

Ett aktuellt exempel; det avgående kommunalrådet Lars Thomsson (C) har rätt till en avgångsersättning på 80 procent av sin lön under ett år framåt, om han lämnar politiken. Det betyder att han kan få 39 600 kronor i månaden under hela 2011, men han får inte pengarna automatiskt, utan måste ansöka om avgångsersättningen.

Gustaf Hoffstedt (M) har rätt till cirka 20 000 i månaden under det kommande året, men eftersom han tagit plats i riksdagen och får arvode därifrån, krymper beloppet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".