Enstaka champagnesprut på Kallis

3:40 min

Tidigare somrars champagnesprutning på gotländska krogar, inte minst på Kallbadhuset, gjorde att myndigheterna hade lite extra koll på restaurangerna under juni, juli och augusti månad. Och det verkar som om det har gett resultat. Länsstyrelsen tycker sammanfattningsvis att krogarna skött sin alkoholservering bra.
Mats Lindkvist, kriminalinspektör på Gotlandspolisen, såg inte av speciellt mycket champagnesprut sommaren 2010, på Kallis. Men vid något tillfälle hade krögaren gett tillstånd att att spruta under en begränsad tid, 15 -30 minuter. Mats Lindkvist tycker att det tyder på att krögaren i det fallet inte riktigt förstått vad alkohollagstiftningen betyder.

Men förutom någon halvtimmes champagnesprutande på kommando så verkar alltså krogarna ha skött alkoholserveringen bättre än förra sommaren. Däremot har det i bland varit väldigt mycket folk på uteserveringarna. Räddningstjänsten sätter inga begränsningar för hur många personer som får vara samtidigt på en uteservering, men enligt kroginspektörerna har det varit så många människor på samma plats att det skulle kunna ha blivit farligt till exempel vid en brand. Något som Mats Lindkvist på Gotlandspolisne också sett.
— I vissa fall var det lite väl mycket folk, säger han.

Reporter: Anna.jutehammar@sr.se

Eter tisdag 19 oktober 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista