Restaurangkassan ombord på en av Destination Gotlands färjor. Foto: Håkan Erlandsson / SR Gotland

Hygienen på färjorna kritiseras

Fd anställd: "Det är inte så fräscht"
4:33 min

Det slarvas med hygienen på Destination Gotlands färjor. Det hävdar en tidigare anställd som är kritisk mot företagsledningen.

Vi har valt att kalla den anställde för Andreas. Han vill inte framträda med sitt riktiga namn när han berättar om sina upplevelser från i somras då han jobbade på gotlandsfärjorna. Och en sak han reagerade på då var hur hygienen sköttes. Restaurangpersonal går från att hantera mat till att städa toaletter och tillbaks till restaurangen igen.
— Det är inte så fräscht när du har skjorta och slips. Det enda skydd du har är handskar och sen ska du städa toaletten. Du smutsar ner dig och det finns ingen tid för att byta kläder. Du springer tillbaka till restaurangen med samma kläder, säger Andreas.

Claes Nysell som är produkt- och kvalitetsansvarig på Destination Gotland bekräftar att samma personal arbetar med både städning och livsmedel, men att det gäller att vara noga ändå.
— Det är väldigt noga att man sköter hygienen, tvättar och desinficerar sig. Personalen får skyddskläder, men de är väldigt opraktiska så istället använder man förkläde när man är i restaurangen, säger Claes Nysell.

Men enligt Andreas så används alltså samma kläder, utan skydd, men det bryter mot företagets regler säger Claes Nysell.

En grupp anställda har som uppgift att städa på båten. Men det är när den personalen inte räcker till som anställda från informationen, butiken och restaurangen får rycka in och städa till exempel hytterna och dess toaletter.

Enligt en förordning inom EU ska skyddskläder användas om en anställd utför olika arbetsuppgifter då livsmedel hanteras. En förordning som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen lutar sig mot när de gör inspektioner. Förvaltningen såg brister i hur skyddskläder användes på båtarna vid den senaste inspektionen för snart två år sedan. Brister som åtgärdats vid den uppföljande inspektionen förra våren. Men Andreas menar att det fortfarande slarvas med hygienen.

Andreas säger att det är bland annat tidpress som gör att det slarvas.
— Det finns inte så mycket folk, man måste prioritera.
Men Claes Nysell anser inte att personalsituationen ska påverka hur hygienen sköts.
— Ja, det är ett tungt arbete hos oss på sommaren, men det finns ingenting som gör att man inte hinner med att sköta hygienen. Det är mer en attitydsfråga, säger Claes Nysell.

Att ställa upp på en intervju i radion var uteslutet för den anställde, som vi valt att kalla Andreas. Han vågade inte helt enkelt.
— Jag lekte med tanken på att gå ut med namn, men dem hade aldrig kallat in mig igen. Jag hade förlorat min inkomst, säger Andreas.

Claes Nysell beklagar det:
— Det är olyckligt om han känner på det sättet. Det är inte den kulturen vi har, säger han.
— Jag vet inte om han skulle få jobb igen, men kan ju undra om han skulle vilja jobba hos oss igen, säger Claes Nysell.

Reporter: Hakan.erlandsson@sr.se

Eter måndag 25 oktober 2010

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".