1 av 2
Ihlse Hallgren. Arkivfoto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland
2 av 2
Alla höns på Gotland måste hållas inomhus. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Nu måste hönsen flytta inomhus

Ilse Hallgren: "Hönsen tycker det är tråkigt"
4:57 min

Inte en enda av de 9 000 hönorna vid Gudings i Alva fick gå ut i dag. Detta sen Jordbruksverket beslutat att alla fjäderfän på Gotland ska hållas inomhus tills vidare. Ilse Hallgren, som är hönsproducent, agerade direkt när hon hörde vad som var på gång.

I morse kom Jordbruksverkets beslut om att alla fjäderfän på Gotland nu ska hållas inne. Viruset som kan orsaka newcastlesjuka har hittats hos vilda duvor på Gotland och det är oron för att viruset ska spridas som lett till Jordbuksverkets beslut. Viruset har också konstaterats på andra platser i mellansverige. Det smittar endast fåglar och är inte farligt för människor.

På Gotland finns tre större höns- eller äggproducenter som i dag har frigående höns utomhus. En av dem är Ilse och Magnus Hallgren i Alva. Men de är inte särskilt oroliga även om viruset är fruktat.

Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmarna. Det höns- och äggproducenterna nu måste vara extra vaksamma på är fåglarnas allmäntillstånd, äggproduktion, hängande vingar, hosta och diarré.

Reporter: Karin.persson@sr.se

Eter torsdag 28 oktober 2010

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".