Överåklagare tror på fler mututredningar

Nu vill landstingsförbundet sätta stopp för läkemedelsindustrins påkostade kontakter med läkare.
Den senaste tiden har ju förhållandet mellan läkemedelsbolag och läkare hamnat i blickfånget också för åklagare. Förundersökningar har inletts i flera fall där läkare misstänks för mutbrott.
Jaktevenemang, lyxmiddagar och utlandsresor är något av det som landstingsförbundet vill hejda.
Det är i förlängningen skattepengar som går till de läkemedel som läkarna skriver ut, resonerar landstingsförbundets utredare Gunilla Thörnwall Bergdahl.

Överåklagare Christer van der Kwast samordnar arbetet och är chef för riksenheten för korruptonsbrottslighet. Till Radio Gotland säger att han inte vill säga om det är någon gotlänning med i förundersöningen, men brottsrubriceringen är muta och bestickning. Det det kan handla om är olika förmåner såsom budresor, gåvor och sidoarrangemang.
Fyra förundersökningar är påbörjade, tre är på gång. Men Christer van der Kwast tror att det kommer att svälla mer än så. Fler och fler hör av sig efter det att de har fått reda på att det pågår förundersökningar och tipsat om olika förmåner som finns inom sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".