Ihab Saleh, Richie Karal, Ruby Bengtsson och Mazin Khalil

Etableringslotsar ska ge jobb snabbare

11 min

Från och med nästa vecka så införs ett helt nytt system med något som kallas för etableringslotsar som ska ta emot nyanlända invandrare när de kommer till Sverige. Tidigare har kommunen haft ansvar för det här, men nu ska istället arbetsförmedlingen ta över det här ansvaret. Och det innebär att en invandrare i stort sett från dag 1 ska få en lots som hjälper dom med allt som man kan tänkas behöva vägledning med. Och det är något som Ruby Bengtsson som själv kom till Sverige från Filippinerna för två år sedan, tror på.
Etableringslotsar anlitas på uppdrag av Arbetsförmedlingen och deras uppgift kommer först och främst att hjälpa till att fixa jobb, men de kommer även att vara ett stöd när det gäller andra saker såsom hur man kan söka bostad, översätta viktiga dokument, hitta en tolk, och även vara ett socialt stöd.

Reporter: Eleonor.svensson@sr.se

Eter onsdag 24 november 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista