1 av 3
Veterinär Peder Jacobsson.
2 av 3
Katt opereras på veterinärstationen i Roma. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
3 av 3
Lena Idman, apotekare.

Stark kritik mot apoteksbyte

9:08 min

Framtiden för apoteket i Roma är oviss, igen. För just när många trodde att apoteket nog skulle överleva, på grund av avregleringen och det faktum att apoteket fått gotländska ägare, kommer ett mycket negativt besked för de nya ägarna. Det är bara det forna monopolbolaget Apoteket AB som får lov att sälja medicin till landets distriktsveterinärstationer.

Jordbruksverket har upphandlat läkemedelsinköpen för två år framåt av Apoteket AB och eftersom apoteken i Hemse och Roma numer tillhör nya "Apoteksgruppen" tappar de stort i omsättning.

Veterinären Peder Jacobsson är mycket kritisk till att inte kunna handla av det närmaste apoteket. Han befarar att Jordbruksverkets drag på sikt också hotar vårdcentralen i Roma.

Statens Jordbruksverk ska följa lagen om offentlig upphandling och det var Apoteket AB som kammade hem det två-åriga avtalet om att förse distriktsveterinärstationerna med veterinärmedicinska läkemedel. Peder Jacobsson trodde att avregleringen av Apoteket, med de nya småföretagarna som nu driver apotek runt om i landet skulle betyda ökad närhet, inte tvärtom.

Lena Idman har den senaste tiden varit så stolt att ett par av öns tidigare monopolapotek hamnat i gotländska ägares händer. Hon är nu majoritetsägare i de båda apoteken i Hemse och Roma. Men hennes glädje över de nya företagen hon satt sig för att driva kom av sig, när det gick upp för henne att hon nu den första december mister sin största stamkund, veterinärstationen i Roma har handlat djurmedicin för ett par miljoner om året. När hon i oktober tog över apoteket i Roma visste hon inte att ett stort omsättningstapp var på gång.

Statens Jordbruksverks distriktsveterinäravdelning nya upphandling av djurläkemedel har alltså bland annat gjort att distriktsveterinärerna i Roma inte längre köpa mediciner till djuren på apoteket i Roma. Detta eftersom de från och med i dag bara får köpa dem på Apoteksbolagets egna butiker.

Reportrar: Katarina.hedstrom@sr.se & Anna.jutehammar@sr.se

Eter onsdag 1 december 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista