1 av 2
Kurator Helén Carlsson tycker att det behövs fler som hon. Foto: Catarina Gustafsson/SR Gotland
2 av 2

Brist på kuratorer på Gotland

Helén Carlsson: "Det är en ökad belastning"
4:49 min

Allt fler personer i Sverige söker någon form av psykosocialtstöd för att klara sin vardag, till exempel via kuratorer. Men enligt en undersökning som Akademikerförbundet nyligen presenterade har det blivit färre anställda kuratorer i kommuner och landsting runt om i landet.

Helen Carlsson är kurator på Visby lasarett, och träffar många cancerpatienter och deras anhöriga. Där har man också minskat på tjänsterna, trots att hon ser ett ökande behov.

Akademikerförbundet SSR har intervjuat 1500 kuratorer inom hälso- och sjukvården om deras arbetssituation.
I undersökningen svarar åtta av tio kuratorer att antalet arbetsuppgifter har ökat och sex av tio kuratorer har fått fler patienter. Kontakten med anhöriga har också ökat svarar en tredjedel av kuratorerna.

— Kunskapen om betydelsen av det psykosociala stödet har ökat väsentligt hos patienter och anhöriga. Forskningen visar på ett starkt samband mellan psykisk ohälsa och sociala faktorer. Landstingen måste rusta organisationen för klara behoven, säger förbundsordförande Christin Johansson.

Reporter: Catarina.gustafsson@sr.se


Vi ska fortsätta att prata om bristen på psykologer i den gotländska primärvården och att kuratorerna är överhopade med jobb. Eva-Britt Hallquist är tillträdande primärvårdschef på Gotland.

Hon har sedan tidigare erfarenhet om arbete inom psykiatri.

Reporter Anna.jutehammar@sr.se

Eter torsdag 2 december 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".