Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Grisnäringen kan räddas

Nytt projekt för att rädda grisnäringen
6:18 min

För många grisproducenter på ön så blir det en jul där man nog får skära ner på klapparna under granen. För som vi rapporterat under hösten så befinner sig branschen i en ekonomiskt kris, men det kan finnas lite ljus i det som verkar nattsvart.

Producenterna är pressade och samtidigt väller det in utländskt kött på marknaden till halva priset, därför anser Thomas Östlund, VD för Gotlands Slagteri AB att alla i hela kedjan, från producent till handel måste ta ett gemensamt krafttag för att rädda näringen.

—Vi måste vara stolta över det vi gör och tala om det, där har Sveige misslyckats, säger Thomas Östlund.

Igår hölls det första mötet för att bolla idéer för det nya projektet där gotländska mervärden ska marknadsföras. Målet är att konsumenten ska välja den föpackning som har etiketten, ''Smak av Gotland''.  

Och vad grisproducenterna tänker om projektet kommer att diskuteras ikväll då ett 30 -tal grisbönder träffas för att prata om ett gemensamt grepp ska tas, eller om man ska splittras och följa det inköpsbolag som har mest att erbjuda.

Den gotländska grisnäring har ställts på sin spets och det verkar som att producenterna snart kommer att fatta viktiga beslut.

Reporter: catarina.gustafsson@sr.se

Eter 2 november 2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".