Lyssna på torsdagens inslag

Ån som rinner från Alva genom Hablingbo och ut i Nisseviken är betydligt mer förorenad än man trott. FLICKAbussen kom till Gotland för att hjälpa unga flickor med dålig självkänsla. Idrottsmedicinska föreningen anordnar en kurs i idrottsmedicin.


Allvarlig vattenförorening i Hablingbo
Ån som rinner från Alva genom Hablingbo och ut i Nisseviken är betydligt mer förorenad än man från början trodde. Prover som tagits visar att mängden E-kolibakterier går långt över acceptabla värden. Myndigheterna vet inte var föroreningen kommer ifrån. Urban Åslund är inspektör vid miljö och hälsoskyddskontoret och den som arbetar med ärendet.

Kommunen ersätter provkostnader
Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar för fullt med att hitta orsaken till utsläppet och sedan är ju frågan vad man ska göra med det vatten som redan är förorenat.  För de som bor och har brunnar i närheten, lovar miljö- och hälsoskyddskontorets chef Jan Wachenfeldt att kommunen står för kostnaderna för vattenprover.

Färre niondeklassare testar narkotika
Elever i nionde klass testar och använder mindre narkotika och alkohol än tidigare, visar en ny undersökning. 7 procent av alla pojkar och flickor i nian har provat narkotika, vilket betyder att i en klass på 30 elever har en eller två testat narkotika. Två av landets alla niondeklassare, Kim Bauer och Nils Östman reagerar så här på statistiken.

Utseendefixering diskuteras i Visby
Idag kom den så kallade FLICKAbussen till Visby. ”Flicka” är ett projekt där man vill diskutera könsroller, reklam och utseendefixering. Bland annat uppträdde teatergruppen ”Ung utan pung”.

Kurs i idrottsmedicin anordnas
För 6 gånger så anordnar idrottsmedicinska föreningen på Gotland en kurs i idrottsmedicin och som vanligt är det många kända föreläsare som gästa ön och Tönu Sartook en av arrangörerna varför gör ni detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".