Lyssna på måndagens inslag

Bara var tredje gotlänning valde att rösta i EU-valet. Det var också stora skillnader mellan de olika valdistrikten och vi diskuterar varför. 
Det är stor arbetsbörda på lasarettets medicinkliniker. Personalen berättar om ständig platsbrist och i sommar blir situationen ännu tuffare.


Få röstade

Det var ett lågt valdeltagande i EU-valet på söndagen, två av tre gotlänningar struntade i att rösta. Det var också stora skillnader mellan de olika valdistrikten. I Visby innerstad var det 45 procent som röstade, medan i ett av valdistrikten på Gråbo var det bara 23 procent. Eter besökte de båda stadsdelarna idag och bjöd sedan in lektor Lennart Runesson och unga politikerna Somar Al Naher för att diskutera saken.


Jobbigt för vårdpersonalen
Arbetsbördan på lasarettets medicinkliniker är ohållbar. Personalen berättar om ständig platsbrist och i sommar blir situationen ännu tuffare eftersom avsaknaden av vikarier gör att antalet akutplatser måste minska. Följ med till lasarettet i Visby och hör orolig personal berätta om arbetsbördan. Hör dessutom två kommunalråd ge sin syn på läget och vad de kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".