Lyssna på inslagen i tisdagens Eter

Fler gotländska kvinnor anmäler sina män och sambor för grov kvinnofridskränkning. På kvinnokliniken arbetar man medvetet med att ta upp den svåra frågan om övergrepp med patienterna. Cyklisten Thomas Löfqvist är uttagen till OS. Officerare från sjutton länder, bland annat Japan och Rumänien, besöker Gotland. Det gör också mer än elvahundra motorcykelförare .

Fler kvinnor anmäler män som slår
Allt fler gotländska kvinnor anmäler sina män och sambor för grov kvinnofridskränkning. Förra året gjordes 7 anmälningar till polisen. I år har redan 12 anmälningar gjorts. Men åklagaren Susanne Wihlborg tror inte att våldet ökar. Våldet är konstant, säger hon.

Lagen om grov kvinnofridskränkning tydligare
Grov kvinnofridskränkning är alltså att kränka en kvinna så djupt att hon inte längre har någon självkänsla kvar. Just rubriceringen grov kvinnofridskränkning har inte funnits så länge. 1998 kom rubriken i lagen, men finjusterades år 2000, för att lagen skulle bli bättre och tydligare. Det säger åklagaren Susanne Wihlborg.

Arbetar medvetet med att ta upp frågan om övergrepp
På kvinnokliniken på Visby lasarett är man väl medveten om vilket stort steg det är att försöka ta sig ur ett förhållande där övergrepp sker.
Till kvinnokliniken kommer också nästan alla kvinnor någon gång i livet, till exempel för att få preventivmedel, eller när de är gravida.
Därför arbetar nu en grupp där alla delar av och yrkesgrupper på kvinnokliniken finns representerade med att lära sig mer om hur man bemöter de här kvinnorna, och hur man diskuterar frågorna med de som kommer till kvinnokliniken för till exempel en undersökning. 
Från och med i höst kommer personalen på kvinnokliniken att börja fråga i stort sett alla kvinnor som besöker kliniken, om de har blivit utsatta för övergrepp av någon som står dem nära. Förhoppningen är att upptäcka och därmed kunna hjälpa de kvinnor som lever i sådana relationer. Det berättar barnmorskan Marianne Lindholm om.

Thomas Lövkvist uttagen till OS
Den gotländske cyklisten Tomas Lövkvist kommer att få åka till OS i Aten i sommar, där han kommer att köra linjeloppet. Linjeloppet som avgörs den 14 augusti. Tomas Lövkvist blir den fjärde gotlänningen att vara med i OS. Senast var det längdhopparen Mattias Sunneborn som var med i Atlanta 1996 då han blev åtta och Sydney 2000 där han blev utslagen i kvalet. Ann-Ewa Karlsson var med i Moskva 1980 men blev utslagen i höjdhoppskvalet. Lars-Erik ”Lill-Addis” Gustavsson som sprang 1500 m i Tokyo-OS 1964 men inte kom till final. Så här fick Thomas Lövkvist själv beskedet att han blivit uttagen i den svenska OS-truppen.

Officerare från hela världen intar Gotland
Officerare från Japan och Rumänien, Finland och Chile samt en rad andra länder besöker nu i dagarna Gotland. Det är de olika ländernas försvarsattachéer som reser runt i landet för att bekanta sig med inte bara försvaret utan också landet i övrigt, berättar en av de svenska värdarna, överste Joakim Kollin från högkvarterets protokollavdelning.

MC-förare från hela landet drar till Visby
Den här veckan pågår Lelleträffen vid Kneippbyn - den tjugoandra i ordningen. Över 1 100 motorcykelförare är anmälda och programmmet har i år utsträckts till att omfatta en vecka med olika aktiviteter för mc-förarna, berättar arrangören Pigge Werkelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista