Lyssna på onsdagens inslag

Mer än varannan som jobbar inom äldreomsorgen har värk och ont i kroppen - tunga lyft och olämpliga arbetsställningar som är orsaken. Det är stora brister i tillsynen av behandlingen av vuxna personer med missbruksproblem på Gotland. Möt mannen som lyssnade på soldaterna i Kosovobataljonen under deras omtumlande halvår. Visby AIK kritiserar försvaret.

 

Många i äldreomsorgen får värk av arbetet
Mer än hälften av de som jobbar inom äldreomsorgen på Gotland säger att de har ont i nacke, skuldror och axlar. Smärtorna kommer sannolikt från de tunga lyft och olämpliga arbetsställningar som de anställda utsätts för i jobbet. Det visar en undersökning som företagshälsovården gjort med nära 500 anställda inom den gotländska vården.
Två av dem är Gunilla Bäckström och Inger Samuelsson, båda undersköterskor på äldreboendet Tallbacken i Follingbo.


Omtumlande och tankeväckande månader i Kosovo
Nu är det över för den här gången. Kosovobataljonen KS-09 är klara med sitt halvårslånga uppdrag och nu har de kommit hem. Ett sjuttiotal gotlänningar var med. En av dem är Jonas Johnsson som tjänstgjorde som präst. Det blev ett omtumlande halvår med oroligheterna i mars som den mest intensiva perioden.


Bekymmer över bristfällig kontroll
Det är stora brister i tillsynen av behandlingen av vuxna personer med missbruksproblem på Gotland. Hur många så kallade konsulentstödda familjehem som finns här vet ingen - och ingen vet heller om de som bor där får den vård och omsorg de har rätt att kräva. Chefen för missbrukarenheten på Gotland, Marika Gardell, är bekymrad.

Visby AIK kritiserar försvarets nej
Försvarsmakten vill sätta stopp för Visby AIK:s planer på en ytterligare utbyggnad av fotbolls- och vandrarhems-anläggningen vid Traume i Follingbo. Anledningen är att P18:s övningsskjutning i området kan störa de boende vid Traume. Men nu hotas hela verksamheten och ett tiotal jobb vid anläggningen i Traume. Det säger Jan Lindell som är klubbdirektör i Visby AIK.

Försvaret viker inte från sin uppfattning
Försvarsmakten håller fast vid att man ska ha rätt att använda området för sina skjutövningar. Eywor Helmenius är jurist på högkvarteret och har hand om den här typen av frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista