Lyssna på fredagens inslag

Nu berättar platschefen vid Dalhems sparbank varför de vill överklaga beslutet att dra in bankens tillstånd. Följ med till ett av Gotlands hundratals skyddsrum där kvalitén varierar. Ja saamme myös uutisia Turusta, jossa Hanse-päivät parhaillaan ovat menossa - vi får alltså en rapport från Hansedagarna i Åbo.

Ansvarige på Dalhems sparbank berättar
Den första juni meddelade Finansinspektione att Sparbanken i Dalhems banktillstånd dras in. Ett ovanligt beslut som styrelsen i för banken beslutat att överklaga. Fortfarande har Dalhems sparbank öppet två dagar i veckan.

Varierande kvalitet på gotlänningarnas skyddsrum
På Gotland finns det idag 370 skyddsrum där gotlänningar ska söka sig i händelse av krig eller kris. Eftersom det inte finns några egentliga hot mot ön just nu används de flesta av skyddsrummen till förråd och skyddsrummen blir färre. Men trots det så ska de vara i bra skick ifall de behövs. Just nu görs en genomgång av skyddsrummen och kvaliten är varierande säger kommunens inspektör Per-Åke Pettersson.

Gotlänningar populära i hansestaden Åbo
Just nu pågår den tjugofjärde upplagan av Hansedagarna. Platsen i år är Åbo och temat för hansedagarna har blivit ”Vitalitet genom samarbete”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".