Lyssna på måndagens inslag

Mer än hundra kryssningsfartyg kommer till Gotland i sommar, men det finns ingen kontroll av hur de smutsar ner miljön. En ny metod ska få bilister i Visby innerstad att sänka farten. Många unga vuxna tvekar att kalla sig för ”vuxen”.

 

Ingen kontroll av utsläpp från kryssningsfartyg
Kryssningstrafiken till Visby fortsätter att ligga på en stadigt hög nivå. Men hur mycket farliga utsläpp båtarna står för är det ingen som riktigt vet. Den senaste utredningen av båtarnas miljöpåverkan gjordes på 60-talet. Christian Britse vid Ekmans skeppsmäkleri berättar varför kryssningsfartygen måste ligga med motorerna igång vid kaj och ute på redden.

Lyckat försök med fartdämpande gummiplattor
Gummiplattor tvärs över vägen ska sänka hastigheten i Visby innerstad. Ämnet diskuteras av de boende Ann-Mari och Lars Gibson samt kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom.

Vuxna vill inte längre vara vuxna
Förr sades det att man var vuxen redan vid konfirmationen, men idag tvekar många unga vuxna att kalla sig för vuxen. Så vad är det att vara vuxen och när blir man det egentligen? En del känner sig kanske aldrig riktigt vuxna, medan andra hittar sin vuxenroll helt naturligt.
I forskarens ögon handlar vuxenhet om självständighet och ansvar, men inte ens forskaren kan ge oss svaret på när vi egentligen blir vuxna. Owe Ronström är åldersforskare och professor i etnologi vid Högskolan på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".