Lyssna på inslagen

Det har hittats olja på stranden vid Holmhällar. Fårösunds fästning, den nya konferens- och hotellanläggningen, har problem med finansieringen. Efter sju år som sommarbarn på Gotland kan Maria tänka sig en framtid i Sverige. Besparingar gör att kommunens stora jämställdhetssatsning inom barnomsorgen går om intet. Dessutom om ett nytt EU-projekt om murar.

Därför dröjer hotellet i Fårösunds fästning
Nya Fårösunds fästning har beskrivits av initiativtagarna som en av Skandinaviens mest exklusiva konferensanläggningar. Men på grund av problem med leveranser och finansiering är bygget inte klart i tid och inbokade gäster har fått bokas om till andra hotell. Så här säger en av ägarna, Peter Alverus, om varför de inte blir klara.

Sanering av olja vid Holmhällar
På stranden vid Holmhällar sanerar just nu räddningstjänsten en två kilometer lång sträcka på oljespill. Den tjocka oljan har antagligen legat på bottnen en längre tid och spolats upp av de senaste dagarnas hårda väder. Henrik Johansson på räddningsverket är en av dem som befinner sig på stranden.

Hundratals inom barnomsorgen blir av med jobbet
För två år sedan satsade Länsarbetsnämden och Gotlands kommun tre miljoner kronor i ett jämställdhetsprojekt. För att få in fler män i barnomsorgen utbildades femton arbetslösa män till barnskötare. Många av de som gick kursen fick sedan tillfälliga jobb på förskolor och fritidshem. Men nu riskerar de att förlora jobben. Barn- och utbildningsförvaltningen har nämligen stort underskott i budgeten. Till hösten kan de bara erbjuda jobb till de fast anställda med förtur, främst kvinnor. Per Jansson är pappa till Adam som går på förskolan Klubbsvampen i Visby - och båda vill ha kvar barnskötaren Magnus.

Ryska sommarbarn på Gotland
Den här veckan är Lotta och Helge Gutenbergs stuga nära Ireviken ganska full. Sju ryska tjejer i 15-16-årsåldern är på besök tillsammans från barnhemmet i Poretskoje, 70 mil från Moskva.

Långa murar i Europa blir EU-projekt
Varje dag får EUkontoret på Gotland ta emot tiotals förslag på olika samarbeten som folk runt om i Europa vill dra igång. Nu planerar man i Tyskland ett projekt som ska handla om ”långa murar”. Och kanske kan Visby bli involverat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista