Lyssna på inslagen

Eter diskuterar gårdagens dom, där en man dömdes till samhällstjänst för hustrumisshandel. Destination Gotlands priser har gått upp kraftigt de senaste tio åren. McDonalds hamburgare är dyrare på sommaren än under resten av året. Och så har vi följt med kommunens latrintömmare, som vacklar under tunga tunnor.

Misshandel gav samhällstjänst
Igår kom domen mot en man på Gotland som misshandlat sin före detta sambo. I vitte av kvinnans mor och sexårige son ska han ha utdelat så många slag att hon föll till golvet och när hon låg ner fortsatte han att misshandla henne med hjälp av en stol. Såna här brott brukar ge fängelse, men mannen blev dömd till villkorlig dom och samhällstjänst.
Göran Lundahl, rådman och en av domarna i rättegången förklarar varför.

Färjepriserna har ökat kraftigt på tio år
Eter fortsätter att utreda frågan om det verkligen är dyrt att turista på Gotland.
En stor del av kostnaderna för turisterna som kommer hit är resan. Och ska man ha bilen med sig är det färjorna som gäller, och att resa med dem har blivit betydligt dyrare de senaste tio åren.
Sten Crister Forsberg, vd på Destination Gotland menar att utbudet ökat likaså.

Dyrare hamburgare på sommaren
När det är sommar och turisterna kommer till Gotland, passar en del handlare på att höja priserna. En McFeasthamburgare på McDonalds till exempel kostade för någon vecka sedan 31 kronor, men kostar idag 36 kronor. Radio Gotland gick ut på stan för att höra vad folk tycker om det.

Så här förklarar Lennart Fredriksson, ägare till McDonalds i Visby, varför de höjer priserna på vissa av sina produkter fem veckor under sommaren.

Latrintömmare ett tungt arbete
Magnus är en av dem som tömmer utedass åt kommunen. Och det är ett mycket hårt arbete att släpa tunnorna, som ofta väger över trettio kilo. Eter följde med på ett latrintömmarpass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista