Lyssna på inslagen

Okända arkiv kan ge nya svar om svenskar från Gammalsvenskby. Besökarna på musikfestivalen Volym i lördags var inte så många, men de som var där var nöjda. Småföretagare kritiserar miljöförvaltningen för att vara för nitisk i sina kontroller. Många väljer att begrava sina hästar hemma istället för att skicka dem till destruktion på fastlandet. Och så letar Eter efter gatumusikanter - och hittar en.

Okända arkiv kan ge svar om Gammelsvenskby
Vi kan under hösten få veta mer om de svenskar som flyttade från Gammelsvenskby i Ukraina till Gotland i slutet av 20-talet och deras förfäders historia.
Helt nyligen fick nämligen forskare och andra engagerade i Gammelsvenskby kännedom om arkiv i Urkaina och Ryssland med dokumet som handlar om just svenskkolonin.
David Gaunt, professor i historia med inriktning just på minoriteter i Östeuropa ska åka och titta på dokumenten.

Få men nöjda besökare på Volym
I lördags var det Volym ute vid Visby flygplats - en festival med rock -och popband från Gotland, Sverige och världen. Arrangörer var den ideela Rockförvaltningen och trots bra väder och en del stora bandnamn som Entombed, Moneybrother och José Gonzalez kom det bara runt 600 besökare. Men festivalgeneral Mattias Sjögren var ändå nöjd när Eter träffade honom inne på området.

Miljöförvaltningen kritiseras för hårda kontroller
En småföretagare i Klintehamn är arg på miljö- och hälsoskyddskontoret som hon tycker kontrollerar onödigt mycket, medan vissa inte alls kollas: ”De är för nitiska”
Karin Boström som driver ”Våffelstugan” i Klintehamn tycker att måttet är rågat.

”Tillstånd måste kontrolleras”
Miljöpartisten Jan Grimlund är ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden och han säger så här om kritiken.

Många begraver sina hästar
Många väljer numera att gräva ner sina hästar på gården istället för att skicka dem till destruktion på fastlandet.
En av dem som gjort så här är Marie Erlandsson i Boge. Hon har tre hästar i en minneslund i ett skogsparti en bit från gården.

Tubatoner för förbipasserande
En del älskar dem. Andra avskyr dem.
Triple & Touch har varit det. Dixie Chics också.
Det handlar om gatumusikanter som dyker upp varhelst folk samlas.
Däremot tycks gatumusikanter inte tycka om regn, för när Eter gav sig ut i folkvimlet nu på eftermiddagen hörde vi bara en - en ung kille som spelade ”Love me tender”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".